čtvrtek 15. srpna 2013

II. Ze života učitelek


Co se týče našich rolí učitelek angličtiny, vesele to tady pokračuje dál. Hodně záleží na skupinách, například moje skupina dospělých ve Valentin Gómez Farias je strašně chytrá – říkáme jim Hujerovci J Stále se na něco vyptávají a myslím, že už časem budou zvládat základní konverzaci včetně minulého a budoucího času. Na druhou stranu v Zoh-Laguně jsou pěkní lotři. Během vyučování stále odbíhají, schovávají se a pokřikují na sebe. Už došlo i na moje rozčílení, ostrého zvýšení hlasu či zanechání studenta za zamčenými dveřmi. Výsledek - uklidnili se. Včera sem byla dost překvapená, když sem zjistila, že po 2 měsících angličtiny, nevědí, jak se řeknou základní zájmena. Po dvou hodinách vysvětlování a proscvičování, zadání domácího úkolu a další hodinu následného opakování mi nebyli schopní říct (ani když sem to 4x po sobě zopakovala) „It is“,v té chvíli sem cítila, jako bych měla po hodině odejít do cvokhausu a nebo minimálně ve snu odříkávat I, You, He, She, It.... Vysvětlujeme si to tím,  že pravděpodobně nemají o angličtinu tolik zájem, jelikož ostatní skupiny, viz Hujerovci, či v Xpujilu nebo Becanu jsou na tom daleko líp. Optimismus mě neopouští a pevně věřím, že se to zlepší! J


Ve Xpujilu mám jen 5 studentů (pokud prší, nepřijde nikdo), tak je to takové komornější a ještě to probíhá na velmi alternativní způsob – v polorozestavěném domku s dekorací kanystrů od benzínu, nářadí, pohozených odpadků, pobíhajících slepic a zaparkovaných polorozpadlých náklaďáků. Na druhou stranu si v menší počtu alespoň více procvičí angličtinu, což je primární J Kromě dospělých ve Valentín Gómez Farias se se všemi více méně opakuje nebo začíná od začatku (studenti se oproti Evině výuce dost obměnili - někdo přišel, někdo odešel apod.). Jelikož mám dva dny za sebou hodiny v Zoh-Laguně (což je 10 km džinglí tam a 10 km zpět v pozní podvečer), rozhodla sem se přespat tam ty dva dny v kanceláři. Hamaka – internet– koupelna bez sprchy jen s malým umyvadlem (můžete si dál domyslet, jak probíhá sprchování :) Ideál.

Změna oproti pobytu Evy a Jakuba. Noe, náš hlavní koordinátor, se z důvodu psaní diplomky, odstěhoval přes týden do Campeche (město cca 8 hodin jízdy od nás) a na víkend jezdí za námi, což trošku stěžuje komunikaci. Je to ale prý dočasné, takže s dalšími dobrovolníky snad bude 24 hodin v kuse ve Valentín Gómez Farias J

Ze života v Calakmulu

Krom toho, že sme tu jednoho dne potkali ve vedlejším pokoji tarantuli (a od té doby se sakra koukáme na záchodě kolem sebe J) a toho, že sem se vracívala z Zoh-Laguny skrz džungli skoro v noci, bez světla a bez signálu na mobilu, přežíváme naprosto v pořádku.


Minulý víkend jsme byli na ruinách v Becanu. Průvodce nám dělali dva studenti (Hujerovci), tak to bylo příjemné. Zhodnotili sme to jako druhá nejhezčí pyramida (po Teotihuacánu), pravděpodobně především z důvodu, že tam nebylo skoro ani živáčka a dalo se vyšplhat nahoru na pyramidu, kde byl krasný rozhled do dalekosahající zeleně korun stromů Calakmulské džungle…


Trošku hůře si tu zvykáme na mexickou nespolehlivost, jako například když sme se domluvili, že pojedeme poznat jak tancují Mexičani na discotéce, poté co nám na smsku nikdo z předem domluvených lidí neodpověděl, vzdali jsme to. Héďa z toho dostala na celý večer svůj stav velké trudomyslnosti (já sem si to vybrala, když sem byla naštvaná a utahaná z dětí v Zoh-Laguně a pak postupně tady přestávalo všechno fungovat).

Co se týče zábavy po večerech, nic moc. Budeme muset najít způsob, jak se zabavit a začlenit mezi mládež v Valentín Gómez Farias J Ještě, že tu máme naši Mexičanku Paty, se kterou je neskutečná sranda!

Co se týče naší španělštiny, s hrůzou sme zjistily, že se začínáme zhoršovat! Dáváme to za vinu tomu, že Paty najednou mluví strašně rychle a my si už začínáme uvědomovat naše chyby, tím pádem mluvíme pomaleji. Ale kdo ví?

              Učení zdar!



Žádné komentáře:

Okomentovat