úterý 6. srpna 2013

I. Náš nový domov Valentín Gómez Farías


Kde bydlíme: 
bydlíme v hotelu, který patří organizaci Productores forestráles de Calacmul (Fecebook - https://www.facebook.com/Productoresforestalescalakmulac?ref=ts&fref=ts ). V hotelu jsou 4 pokoje, dva z nich jsou stále obsazené členy organizace, v jednom přebývám já se Zuzkou a v druhém je v současné době studentka, která zde dělá svou diplomovou práci . Pokoje jsou prostorné, s vlastní koupelnu, postelí, větrákem (k nezaplacení), dvěma zásuvkami, v některých je stůl a skříň. Voda teče pouze studená dešťovka, kterou zachytávají v nádržích venku (nepitná), ale kdo by v tomhle vedru potřeboval teplou vodu. Je potřeba s ní šetřit, jelikož její zásoba je závislá na dešti, takže mimo období dešťů je tu s vodou dost problém. V kuchyni jsou dva vařiče, mikrovlna, lednice a samozřejmě i příbory, talíře atp.. Pitná voda se kupuje ve velkých barelech v místních obchodech. K jídlu si můžeme vzít víceméně cokoliv co najdeme v kuchyni, pokud něco chybí, tak se to koupí v obchodě (Organizace to zpětně proplatí) a nebo pokud to je něco velkého nebo nedostupného, tak se to řeší s Noem nebo s ostatními  členy organizace. Zatím si vaříme sami, ale někdy se vaří a jí hromadně s ostatními. Elektřina a wifi funguji celý den, ale už se stalo, že elektřina nešla skoro celý den. Signál na mobilu se občas musí hledat, ale většinou je.

Hotel, vedle hotelu je hned učebna AJ hned vedle učebny je kancelář Productores forestales de Calacmul

Náš přepychový pokoj

       Kuchyně 
Výuka: Na hodiny se dopravuje buďto pěšky, na kole, taxíkem nebo stopem.  Hodina s dětmi trvá cca 1,5 hodiny a s dospělými 1,5 – 2 hodiny. Jede se podle materiálu od United Vision. Hodiny jsou dost odlišné, protože všude se sejde jiná skupina lidí. Na některé baví skupinové aktivity, jiné samostatné atp… Já osobně jsem nadšená, většina dětí i dospělých má zájem se něco naučit, takže i když to je někdy trochu složitější je to zábava. Jak často máme hodiny se můžete podívat na obrázku dole.


 Můj pracovní týden, Zuzka má hodiny dost podobně

Doprava na hodinu do Zoh Laguny

Přibližná mapa rozmístění vesnic kde jsou hodiny a přibližné kilometry

Obchody: Gómez farías jsou 4 a jsou docela vybavené (Potraviny, pití, těstoviny, barva na vlasy, maso, sýry, takže skoro všechno.) v Xpujilu jsou dva „velké“ obchody o kterých vím a spousta menších. Dál tu je bankomat, lékárny, lékař, papírnictví a tiskárny, elektro, opravna kol, restaurace, prádelna (12 pesos/1kg oblečení) zkrátka všechno.

Lidé v Valentín Gomez Faría
Ze začátku trochu chladní, ale myslím, že si je a oni nás zamilují !!!!
Menší rada: Udělat večírek hned po příjezdu aby se  prolomily ledy :D


Žádné komentáře:

Okomentovat